Carnitine en Carnisine: de overeenkomsten

Hoewel beide stofjes hetzelfde klinken en ze soms voor dezelfde doeleinden worden gebruikt, hebben ze ook functies die verschillen. Carnitine en carnosine bestaan beiden uit aminozuren, maar hebben beiden een ander aminozuur als basis. Carnitine komt voort uit lysine en methionine, terwijl carnosine voortkomt uit alanine en histidine. De beste manier om de stofjes te verkrijgen uit voeding is door het eten van vlees, zuivel, gevogelte en vis. Carnosine en carnitine zijn beiden verkrijgbaar in de vorm van supplementen.

Carnitine

Carnitine verbrand vetten door vetzuren om te zetten in energie. Het is ook verantwoordelijk voor het transporteren van gevaarlijke stofjes uit het lichaam. Grote hoeveelheden carnitine worden voornamelijk gevonden in het geraamte en de spieren.

Carnosine

Carnosine is voornamelijk actief in het brein, het zenuwstelsel en het geraamte. Hoewel onderzoekers er nog niet helemaal achter zijn hoe het precies werkt, verwijdert carnosine te hoge hoeveelheden aan zink uit het lichaam. Ook speelt het een rol in het helen van wondjes.

Anti-veroudering

Carnitine en carosine staan er beide om bekend om het achteruit gaan van de cognitieve breinfunctie bij het ouder worden tegen te gaan. Sommige onderzoekers beweren zelfs al dat het de negatieve effecten van Alzheimer kan verminderen. Het vermeerderen van eiwitten die te maken hebben met de breinfunctie in het lichaam zou de snelheid waarmee het geheugen achteruit gaat verminderen.

Waarschuwingen

Hoewel carnitine en carnosine beiden in de markt staan als producten die de sportprestaties verbeteren is er geen bewijs dat dit ook daadwerkelijk zo is. Overleg altijd eerst met je dokter voordat je overgaat tot het gebruik van supplementen.

, , , , ,