Rood vlees verhoogd de kans op hart- en vaatziekten

In een recent onderzoek aan de Harvard Medical School is aangetoond dat het eten van rood vlees de kans op hart- en vaatziekten en zelfs kanker vergroot.

Eet met mate

Geen zorgen voor de steakliefhebbers: het is niet helemaal ongezond om rood vlees te eten. Je moet alleen zorgen dat dit niet dagelijks gebeurd en in combinatie met een evenwichtige voeding. Als je het gevaar helemaal wilt vermijden, kan je volgens onderzoekers het rode vlees het beste vervangen door vis, kip of een handje noten.

Hart- en vaatziekten door carnitine?

Naar aanleiding van het onderzoek is er een hoop kritiek ontstaan op het gebruik van carnitine. Omdat carnitine in hoge doseringen voor komt in rood vlees, werd carnitine beschouwd als de oorzaak van hart- en vaatziekten. Echter, de onderzoekers stellen dat de oorzaak de grote hoeveelheid van natrium in het vlees is dat de bloeddruk doet verhogen. Een verhoogde bloeddruk verhoogd weer de kans op hart- en vaatziekten, stellen de onderzoekers.

Rood vlees vermijden en toch carnitine opnemen

Als je rood vlees wilt vermijden bij het innemen van carnitine, kun je je ook richten op andere voedingsproducten zoals kwark, noten, zaden en peulvruchten. De meeste vegetarische alternatieven van carnitine bevatten ook nog eens minder vet dan het vleesproduct. Mocht je ook geen fan zijn van de alternatieven dan kun je natuurlijk carnitine ook in de vorm van een supplement innemen.

, , , , , , ,