Soorten carnitine en hun functies

Carnitine is een essentieel aminozuur dat door het lichaam wordt gebruikt om vetzuren om te zetten naar energie. Het kan door middel van supplementen worden ingenomen of door het eten van voedsel rijk aan carnitine zoals watermeloen, noten, zaden, vlees en vis. Er bestaan verschillende soorten carnitine waar men soms verward over raakt. We zetten ze voor de duidelijkheid dus even op een rijtje.

L-Carnitine
L-Carnitine is een onderdeel van het aminozuur Carnitine dat ontstaat als de aminozuren methionine en lysine elkaar mengen. L-Carnitine wordt veelal gebruikt om de doorloop van het bloed in het lichaam te bevorderen en om de lever en het hart gezond te houden.

Acetyl-l-Carnitine
Acetyl-l-Carnitine is weer een andere vorm van Carnitine. Deze vorm laat zich beter door het lichaam absorberen en is naast het hart en de bloedvaten ook actief in de hersenen. Deze versie wordt daarom vaak aangeraden om de concentratie of cognitieve breinfunctie te verhogen.

Propionyl-l-Carnitine
Dit is een versie van Carnitine die je misschien wat minder vaak tegen kom. Het product is niet overal ter wereld verkrijgbaar. In de Verenigde Staten wordt het bijvoorbeeld niet verkocht, maar in Europa wel. Het wordt veelal gebruikt PVD ziekten (peripheral vascular diseases).

Waarschuwingen
Neem nooit meer carnitine dan de gebruikelijke 500 tot 1000 miligram dat wordt aangeraden. Bijwerkingen kunnen moeite met slapen, misselijkheid, diarree, rusteloosheid en hoofdpijn zijn. Hoewel dit geen serieuze bijwerkingen zijn, is het toch belangrijk dat je altijd vooraf met je dokter overlegt of het nemen van de supplementen voor jou voordelig is.

, , , , , , , , ,