Tips om af te komen van een opgeblazen gevoel

Soms komt het van een teveel aan lucht dat vastzit in je spijsverteringssysteem. Andere keren voelt het net of er een basketbal vastzit in je buik of dat het complete onderste gedeelte van je torso is volgelopen met water. Met andere woorden: het voelt vervelend en oncomfortabel. En hoewel het veelal na een paar uur weer weg gaat ben je bang dat je die jeans nooit meer dicht krijgt. In dit artikel lees je hoe je jezelf dit allemaal kan besparen door het veranderen van een aantal gewoonten die je gewoonlijk opblazen.

1. Je eet te snel!

Het leven gaat tegenwoordig in sneltreinvaart en bij gebrek aan tijd prop je al snel je maaltijd snel achter de kiezen. Waarschuwing: je eet niet alleen je lunch maar ook hoeveelheden lucht die gassen in je spijsvertering veroorzaken en van je buik een ballonnetje maken. Hiernaast zorgt het onzorgvuldig kauwen dat grote brokken eten door je maag moeten worden verwerkt. Plan daarom ten minste 20 minuten van je dag uit om even rustig te gaan zitten en te eten en het opgeblazen gevoel te vermijden.

2. Je lunch is een sandwich van de plaatselijke shop

Zelfs de meest gezonde sandwiches zitten al snel vol met sodium. Een onderzoek heeft aangetoond dat in de meeste sandwiches al snel 20% van je totale sodium inname per dag zit verwerkt. Een teveel aan zout kan ook het ballonnetje in je buik triggeren dus zorg ervoor dat je je eigen lunch meeneemt en je je sodium gehalte zelf in de hand kan houden.

3. Je drinkt graag door een rietje

Koffiedrankjes, fruit smoothies en groene drankjes worden tegenwoordig allemaal zo klaargemaakt dat het door een rietje en ‘on the go’ gedronken kan worden. Hoe handig die rietjes ook zijn, naast je drankje slurp je ook een grote hoeveelheid lucht naar binnen wat je een opgeblazen gevoel kan geven. Probeer dus, wanneer je kan, altijd zonder rietje te drinken.

4. Je kiest dieetproducten

Alle dieetversies van drankjes tot kauwgum bevatten een lage hoeveelheid calorieën. Echter, deze lage hoeveelheid calorieën komen met een prijs: dieetproducten zitten namelijk vol met kunstmatige zoetstoffen die bekend staan als triggers voor een opgeblazen gevoel. Deze stoffen blijven namelijk lange tijd in de maag hangen en worden ontzettend langzaam verteert. Probeer deze kunstmatige zoetmakers te vermijden om van dat opgeblazen gevoel af te komen.

5. Je eet je avondeten te laat

Als je je avondeten 1 of 2 uur voor je gaat slapen eet, kun je een rusteloze nacht verwachten met een opgeblazen gevoel. Als je gaat liggen, gaat je spijsvertering vrijwel niks meer doen en als je maag vervolgens nog met al dat eten zit, wordt het ontzettend langzaam afgebroken wat resulteert in een opgeblazen gevoel. Eet je avondeten zeker 3 tot 4 uur voordat je gaat slapen om dit gevoel te voorkomen. Als je geen keus hebt laat te eten, eet dan iets kleins zoals yoghurt en wat fruit en vul het de volgende dag aan met een flink ontbijt. Hier zal je lichaam alleen maar van profiteren gezien hij die energieboost kan gebruiken voor de dag die komt.

Carnitine en je stofwisseling

Extra inname van acetyl-l-carnitine zorgt ervoor dat je lichaam een betere stofwisseling krijgt doordat het de vorming van energie uit vetzuren stimuleert. Dit kan omdat acetyl-l-carnitine ervoor zorgt dat de meest voorkomende vetzuren met een ketenlengte van meer dan 10 koolstofatomen niet zonder hulp de celwand van de mitochondria kunnen passeren. De mitochondria worden wel de energiefabriek in de cel genoemd.

, , , , ,