Verschil Acetyl-L-Carnitine en L-Carnitine

Carnitine komt voor in de vorm L-Carnitine en D-Carnitine. D-Carnitine is hierbij niet bruikbaar voor het lichaam en L-Carnitine wel. Onder de L-Carnitine zijn weer drie soorten carnitine beschikbaar waaronder L-Carnitine en Acetyl-L-Carnitine. Het enige chemische verschil hierin is dat Acetyl-L-Carnitine aanvullend nog acetyl bevat waarmee een belangrijk onderdeel van een zenuw kan worden gemaakt: acetylcholine.

Als L-Carnitine en Acetyl-L-Carnitine eenmaal zijn opgenomen in het lichaam werken ze hetzelfde. Zij transporteren vetten naar de plekken in het lichaam waar ze worden omgezet tot energie. Ook worden gifstoffen uit de cellen verwijdert. Acetyl-L-Carnitine heeft daarbij een nog groter voordeel, omdat het sneller opgenomen wordt door het lichaam. Acetyl-L-Carnitine wordt in zijn intacte vorm opgenomen waardoor de effectiviteit groter is.

Overigens heeft het voedingspatroon dat je volgt ook invloed op de mate waarin carnitine door het lichaam wordt opgenomen. Een vleeseter neemt de stof bijvoorbeeld minder goed op dan een vegetariër.